Islanninhevonen

 

Hevoset - Tutustu hevosiin klikkaamalla haluamaasi kuvaa.

 
Kúnst
Gæfa
Fiðla
Héðinn
Þokkadis
Faxa
Skúli
Hlökk
Freyr
Fleygur
Rjúpa
Björk
Prins

 

 

 

 

Kúnst frá Lækjartúni s. 1996 suom. ”konstikas, mutkikas”

Tämä kiltti tyttö voisi kuunnella rapsutuksia ja halauksia tuntitolkulla ja oikeastaan vaatii päästä kainaloon. Kúnst on myös pienempien hoidettava sosiaalisuutensa vuoksi, mutta kuitenkin kokeneemman ratsu vauhdikkuutensa takia. Omaa pehmeän laukan. Hoitaa pääasiassa vetohevosen tehtäviä.

Gæfa frá Ægissíðu s. 2001 suom. ”onni”

Tällä hetkellä lauman nuorin tamma. Ruunihallakko Gæfa on reipas ja rohkea ja tytön mieli tekisi kulkea aina ensimmäisenä maastoretkillä, mutta ei valitettavasti vielä nauti lauman luottamusta riittävästi siihen hommaan. Virtaa ja vauhtia riittää vaikka muille jakaa ja erityisesti esteet saavat Gæfan syttymään. = )

Fiðla frá Bjarnastöðum s. 1997 suom. ”viulu”

Ruunikko tamma on johtohevosportaassa ja laittaa kavereita järjestykseen niin heinäkasalla kuin aina tarvittaessakin. Fiðla tölttää helposti ja melkein kaikkien alla. Pitkähermoinen tyttö on kiltti hoitaa ja sopii mainiosti myös ensikertalaisille. Fiðla on aivan mahtava talutushevonen, mutta häneltä hoituu tarvittaessa myös vetohevosen virka.

Héðinn frá Eyrarbakka s. 1994 suom. islantilainen miehen nimi

Tämä ruuna hirnahtelee tammat koolle ja on muutenkin kova juttelemaan. Hessu nauttii laumassa suurta ihailua ja kiima-aikaan tytöt parveilevat ympärillä melkein häiriöksi asti. Liikkeistä löytyy ruutia ja herkkyyttä sopivasti. Hessu toimii kevyin avuin ja on tämän takia hieman kokeneemman ratsu. Tuntilaisten suosikki. MYYTY. Om. Kirsi Repo.

Þokkadis frá Langárfossi s. 2000 suom. ”viehättävä, kaunis nainen”

Tämä tyttö pelkää lehmiä kamalasti. = ) "Pokkiksen" töltti on pehmeää, mutta tarvitsee vähän osaavamman ratsastajan sitä pyytämään. 4-käyntinen Pokkis toimii niin kentällä kuin maastossa. Ennemmin hidas kuin reipas maneesissa, vaikka aluksi pörhöileekin. MYYNNISSÄ! Asiakas- tai perhehevoseksi. Ei kesäihottumaa ja kaikin puolin terve. Hp. 6700,- sis. alv. Lisätietoja Marialta.

Faxa frá Langárfossi s. 1999 suom. tarkoittaa hevosen harjaa

Tämä tamma opettaa sinulle istuntaa, vauhtia löytyy vasta pyydettäessä. Pitkähermoisena Faxa sietää virheitä hyvin mutta omaa tahtoakin löytyy sen verran, että selkeitten apujen puuttuessa pyörittelee ratsastajaa omia polkujaan. Hyvät ja selkeät askellajit - kaikki neljä.

Faxa on Fidlan kanssa toiminut myös kehitysvammaisten talutushevosena hyvällä menestyksellä.

Skúli frá Haga s. 2002 suom. islantilainen miehen nimi

Tallin kuopus, kulomusta ruuna mahtailee välillä laumatovereilleen vaikka kaipaakin näitä heti jos kaverit häviävät silmistä. Lempiaskellaji on tällä kiltillä pojalla töltti, niin ratsastaessa kuin vapaana liikkuessa.

Hlökk frá Kjarnholtum II s. 1999 suom. "Valkyria"

Tätä hallakkoa tammaa voi todellakin kutsua tölttikoneeksi. Hlökk on hurmannut jo monet sydämet ja sillä on pehmeät, tasaiset askeleet. Hyvät hermotkin ovat aloittelijoiden mieleen. Hlökk on kaikinpuolin helppo, mitä nyt hoidettaessa on joskus vähän hapan..

Freyr frá Þorkelshóli 2 s. 1999 suom. "hedelmällisyyden jumala"

Isokokoinen issikkaruuna (säkä n. 150 cm ) sanelee järjestyksen heinäkasalla ja yrittää kovasti pomoilla laumassaan. Freyr jaksaa kantaa suuremmatkin miehet ja tarjoaa hyvää tölttiä sitä pyytävälle. Hyvähermoinen ja Gummia lainatakseni; ”a gentle giant..” = )

Fleygur frá Flugumýri s. 2001 suom. "hän joka lentää.."

Fleygur on ennen kaikkea Freyrin toveri, vaikkakin tulee toimeen kaikkien lauman jäsenten kanssa. Leppoisa ja rauhallinen kaveri hoitaa ja ratsastaa. Tarvittaessa vauhtiakin löytyy. Kaikin puolin toimiva ja kärsivällinen tapaus ja myös pienempien suosikki.

Rjúpa frá Syðstu-Görðum s. 1994 suom. "kiiruna"

Rjúpa on reipas tamma ja siinä missä moni muu laukkaa, Rjúpa esittää lisättyä tölttiään. Eteenpäin pyrkimystä ja herkkyyttä löytyy siinä määrin, että tästä vauhdista nauttii eniten kokeneempi ratsastaja. Kiltti "Rjúpis" tykkää rapsutteluista ja huomioi varmasti tallilla vierailevat.

Björk frá Arnarstöðum s. 1994 suom. koivu, naisen nimi.

Mahtavan tukan ja vahvan luonteen omaava kaunis tamma. Kiltti ja helppo käsitellä. Maastossa ennemmin kokeneitten ratsu koska vauhtia löytyy, toimii mainiosti vetohevosena. Om. Mirka Nylund


 

Prins frá Garðabæ s. 2000 suom. "prinssi"

Prins on hurmannut nallemaisella olemuksellaan jo monet sydämet. Rauhallisesta menosta pitävälle ruuna tarjoaa mukavaa kyytiä, eikä vauhti todellakaan päätä huimaa. Prins on toiminut talutusheppana myös aivan pienimmillekin. Hitaat mutta rytmikkäät askellajit, kaikki neljä. Sanni hoitaa Prinsiä tallilla ollessaan.


Frámi frá Kuuma s. 2008 suom. tulevaisuus

Frami on parhaillaan koulutusjaksolla. Mutkaton ja järkevä nuori ruuna.

Islanninhevonen on yksi maailman vanhimmista hevosroduista. Kaikkien hevosten vienti Islantiin kiellettiin lailla 900-luvulla ja näin islanninhevonen on säilynyt myös eräänä maailman puhtaimmista hevosroduista.

Islanninhevonen on pienikokoinen, vahva ja monikäyttöinen ratsuhevonen. Islanninhevosen keskimääräinen säkäkorkeus on noin 135 cm ja se vaihtelee vähän alle 120-senttisestä yli 150 senttimetriin.

Islanninhevosella on paksu, säänkestävä karva ja tuuheat, pitkät jouhet. Rodussa esiintyvät lähes kaikki tunnetut hevosen värit. Islanninhevonen on kestävä, temperamenttinen sekä lempeä luonteeltaan. Issikka on erittäin miellyttävä ratsu.

Islanninhevosilla on neljä tai viisi askellajia. Käynnin, ravin ja laukan lisäksi nelikäyntinen issikka hallitsee töltin ja viisikäyntinen näiden lisäksi myös passin. Töltti on nelitahtinen askellaji ja jalkojen poljentajärjestys on sama kuin käynnissä - hevonen liikkuu nopeammin ja nostelee etujalkojaan rytmikkäästi. Töltti on pehmeää ja ratsastajalle miellyttävää ja myös yksi syy islanninhevosen suosioon. Tölttiä on myös eri tempoja, hitaasta töltistä lisättyyn tölttiin. Passi on nopea kaksitahtinen askellaji, jossa saman puolen jalkapari käy maassa yhtä aikaa. Askelten välissä on liitovaihe, jolloin yksikään jalka ei ole maassa.

Monipuolisuutensa vuoksi islanninhevosilla voi harrastaa kaikkia ratsastuksen lajeja ja sillä voi myös vetää kärryjä tai rekeä. Erityisen hyvin issikat soveltuvat matka- ja vaellusratsastukseen. Monet rauhalliset yksilöt sopivat loistavasti myös terapiaratsastukseen.

Islanninhevoset kilpailevat omissa askellajikilpailuissaan - lue lisää www.islanninhevonen.net